Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VOLKAN ARISOY ,“MOTORSPORLARININ SON TRENDİ, DRIFT !”

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2023 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2023 17:46
Kaynak: Haber Merkezi
medyadoktoru.com
VOLKAN ARISOY ,“MOTORSPORLARININ SON TRENDİ, DRIFT !”

Tüm dünyada hızla yayılan ve oldukça geniş bir seyirci kitlesine sahip drift sporu, Hızlı ve Öfkeli filmlerinin 2006 yılındaki “Tokyo Drift”  bölümü ile gündeme gelmiş ve Türkiye dahil birçok dünya ülkesinde merak uyandırmıştı. Ülkemizde de 2007 yılında Drift Akademi adı altında açılan bir eğitim kurumu ile serüvenine başlayan drift, TOSFED’in desteği ve bu spora gönül vermiş pilotların azimleri ile kendinden söz ettirmeye başladı.

Yüksek beygirleri, farklı gövde kitleri, kendine has tasarımları ile hem göze hem kulağa hitap bu otomobillerin bir de kendileri gibi gözde pilotları var.

Bu sporun ülkemizdeki öncülerinden biri ve halen aktif olarak Türkiye Şampiyonası’nda yarışan ödüllü pilot Volkan Arısoy :   “Kontrolsüzlüğün Kontrolü” drift için söylenebilecek en güzel tanım aslında. Hayatı tek düze yaşamak istemeyip, biraz heyecan, biraz sıra dışılık katmak, düz gitmekten sıkılıp, yan giderek bakış açısını genişletmek isteyenlerin sporudur. Beygirlerin, lastik ve egzoz seslerinin, dumanlar altından yarattıkları senfoniyle, seyircinin haykırışlarını yaşamak, otomobili ile dans etmek isteyenlerin sporudur, drift. Driftte esas olan önce otomobili kontrolsüz bir hale getirmektir. Sonra seri bir biçimde o kontrolsüz halini kontrol altına alarak, hiç durmadan bu kontrolsüzlük halini devam ettirmektir. Sanılanın aksine oldukça zor ve beceri ister. Otomobili alıp olduğu yerde çevirmek asla drift değildir. Her ne kadar bu şekilde bir algı olsa da drift, oldukça teknik ve bir o kadar zor bir motor sporu disiplinidir. Herşeyden önce trafiğe kapatılmış, güvenliği alınmış bir pist bu sporun en önemli gereksinimidir. Pistin nerede olduğu önemli olmamakla beraber şehir içinde bir otopark, bir yarış pistinin kombine virajları, yada özel izinle trafiğe kapatılmış caddelertercih edilebilir. Kullanılan otomobiller, arkadan itişli, özel güvenlik ekipmanlı 500 Beygir ve üzeridir. Bu sporun belki de en güzel yanı motor gücünün bir sınırı olmamasıdır. Bütçeye göre 200 beygirden 1000 Beygir ve üzerine kadar otomobil hazırlamak mümkündür. “Ne kadar duman, o kadar randıman” motor gücünün ana ilkesidir. Yarışlarda üç hakem daha doğrusu jüri yer alır. Otomobillerin pist üzerinde belirlenen noktalara yaklaşma hızları, yaklaşma açıları, yaklaşma mesafeleri değerlendirilir. Ayrıca otomobil hakimiyeti, lastiklerden çıkan duman, seyircinin tepkisi de kriterlerdir ve puanlamaya girmektedir. Yarışlar ikili çıkışlar halinde yapılır. Bir araç önde giderken diğeri onu  taklit ederek takip eder. Sonra öndeki araç arkaya geçer ve o diğer aracı aynı şekilde taklit ederek takip eder. Jüri puanlamasına göre en yüksek puanı alan pilot ve aracı bir üst tura geçer. Eleme usulü ile yapılan yarışta katılımcı sayısına göre Top 16, top 8 , top 4 ve top 3 belirlenir.

Türkiye’de drift, 2011 yılında tek ayaklık bir yarış ile başlamıştır. Daha sonraki yıllarda Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun destek vermesi daha doğrusu tanıması ile federasyona bağlı bir motor sporu disiplini olarak Türkiye Şampiyonası’na dahil edilmiştir. FIA’nın ( Dünya Otomobil Sporları Federasyonu ) belirlediği tüm kural ve güvenlik önlemleri bu spor için de geçerlidir. 

Halen ülkemizde aktif olarak yarışan 30’un üzerinde pilot var ve her sene yenileri de bu spora gönül vererek dahil olmaya devam etmektedir. Hatta pilotların arasında yurtdışında yarışmaya giden ve şampiyonalara katılan veya katılmak isteyenler de var. Ben de Volkan Arısoy olarak, ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde temsil etmek ve yarışmak arzusundayım. 2010 yılından beri aktif olarak yarışan bir pilot olarak, markaların bizlere daha çok değer vererek, sponsorluk desteği sağlamaları en önemli talebim. Bu sporun maalesef pahalı bir spor olması, birçok yetenekli pilotun yurtdışında yarışmasına engel oluyor. Umarım markalar daha çok destek vererek, ülkemizin bayrağını yurtdışında da dalgalanmasına vesile olurlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.